Trafik sigortası rücu hak kullanımı, zarar sigortalarında geçerlidir ve halefiyet ilkesine dayanır.
Halefiye dahilinde; sigorta firmasının zarar sigortası dahilinde ödediği tazminat ile sigortalı olan kişinin haklarına sahip olması yer alır. Bununla ilişkili olarak sigorta firması dava açabilir.
Tazminat ödemesine sebep olan durumlarda, zarara sebep olan kişi ya da kişilere karşı, sigortalı şahsın açabileceği bütün davaları sigorta firması açabilir. Bununla beraber sigorta firması tazminat talebi ile alakalı bütün haklarını kullanabilir. Sigorta firması, sorumlu kişilere karşı rücu hakkını kullanabilir.
Sigorta Ettirenin Rücu Edebildiği Durumlar
Sigorta sahibi kişi bir takım sebeplerle rücu edebilir. Sigorta ettiren kişinin sigortacıya rücu hakkı sebepleri aşağıdaki gibidir:
- Tazminat ödenmesi gereken bazı durumlarda, sorumlu olan kişilerin ağır kusurlu olması veya kasıtlı hareket hususunda gerçekleşmesi gerekir.
- Karayolları Trafik Kanunu dahilinde ehliyeti olmayan kişilerce gerçekleşmesi gerekir.
- Tazminat ödemesi gereken durumlarda, sorumlu kişilerin uyuşturucu gibi maddeler kullanarak olaya sebep olmaları gerekir.
- Tazminat ödemesi gerektiren durumlarda, durum sırasında yolcu taşıma ruhsatı olmayan araçlarda yolcu taşınması gerekir.
- Tazminat ödemesi gerektiren durumlarda aracın çalınması ya da gaspı sigorta ettiren tarafın bu durumlarda sorumlu olduğunun tespiti gerekir.
Rücu Hakkı ve Davaları Zaman Aşımı Süresi
Rücu davası zaman aşımı süresi 2 sene ile başlar ve 10 seneye kadar uzayabilir. Motorlu araç kazalarından meydana gelen maddi zararların tazminatında, tazminat talebi öğrenildikten sonraki 2 senedir.
Kaza gününden itibaren başlar ve 10 seneye kadar uzanan bir zaman aşımı süresine sahiptir. Bu süreç, durum gidişatına göre değişkenlik gösterebilir. Tazminat sorumlularının karşılıklı rücu haklarında 2 senelik zaman aşımı söz konusudur.
Farklı ve alternatif bilgiler için hayat sigortası ve araçlarda değer kaybı nedir? makalelerini mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.